Glansiga kanelbullar med äpple

 
100 g Margarin eller smör
5 dl Mjölk
50 g färsk Jäst
1 dl Strösocker
1 tsk stötta Kardemummakärnor
1/2 tsk Salt
13 -13 1/2 dl Vetemjöl
 
Fyllning: 150 g Margarin eller smör, 1 dl Socker, 2 tsk Vaniljsocker, 2 msk Kanel, 2  Äpplen
Pensling: Före grädningen:1 Ägg och Pärlsocker Efter gräddningen 50 g Vatten och 50 g Socker Värms tills sockret smällt, låt det svalna
  1. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°C. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med degvätskan. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Arbeta in nästan allt mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
  2. Rör ihop ingredienserna till fyllningen utom äpplena. Skala, kärna ur och riv äpplena grovt. Rör ner i smörkrämen, blir lite grynig men det gör inget.
  3. Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en platta ca 30x50 cm bred (för 36 st), bred ut fyllningen på halva degen och vik den dubbel. Skär remsor ca 3 cm breda, dela dem på mitten men låt dem hålla ihop i övre kanten. Sno ihop dem till en "knut".
  4. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs dem övertäckta med bakduk ca 25 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250°C.
  6. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över socker.
  7. Grädda bullarna mitt i ugnen 6-8 minuter. Pensla sockervattnet på bullarna. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Kommentarer:

1 KassandraPalma:

så gott med bullar!!

Kommentera här: