Glansiga kanelbullar med äpple
100 g Margarin eller smör
5 dl Mjölk
50 g färsk Jäst
1 dl Strösocker
1 tsk stötta Kardemummakärnor
1/2 tsk Salt
13 -13 1/2 dl Vetemjöl
Fyllning: 150 g Margarin eller smör, 1 dl Socker, 2 tsk Vaniljsocker, 2 msk Kanel, 2 Äpplen
Pensling: Före grädningen:1 Ägg och Pärlsocker Efter gräddningen 50 g Vatten och 50 g Socker Värms tills sockret smällt, låt det svalna
- Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°C. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med degvätskan. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Arbeta in nästan allt mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
- Rör ihop ingredienserna till fyllningen utom äpplena. Skala, kärna ur och riv äpplena grovt. Rör ner i smörkrämen, blir lite grynig men det gör inget.
- Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en platta ca 30x50 cm bred (för 36 st), bred ut fyllningen på halva degen och vik den dubbel. Skär remsor ca 3 cm breda, dela dem på mitten men låt dem hålla ihop i övre kanten. Sno ihop dem till en "knut".
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs dem övertäckta med bakduk ca 25 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över socker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen 6-8 minuter. Pensla sockervattnet på bullarna. Låt dem svalna på galler under bakduk.
så gott med bullar!!