En av dom mindre kända hundraserna: Canaan dog

http://www.kennelchanco.se/default.asp?sida=cd

Rasen skapades under slutet av 1930-talet av Rudolphina Menzel (1891-1973), psykolog och kynolog tillsammans med hennes make Rudolph Menzel. Paret flydde undan nazismen från Österrike 1934. Paret hade 1928 publicerat forskningsresultat om hur tjänstehundrar identifierar vittring. I dåvarande Palestina rekryterades de av den paramilitära organisationen Haganah för att bygga upp verksamhet med försvarsmaktshundar. Det visade sig att vanliga tjänstehundsraser som schäfer och boxer var dåligt anpassade till det torra och varma klimatet.

 

Intresset riktades då mot Palestinas halvvilda och förvildade pariahundar. Dessa användes både av beduinerna i Negevöknen och av druserna påKarmelberget som vallhundar och boskapsvaktare. Beduinerna bedriver inte avel utan brukar samla in vildfödda valpar. Rudolphina Mentzel identifierade fyra typer: boskapsvaktare, dingoliknande, vallhundar och vinthundsliknande. Den typ hon inriktade sig på var vallhundstypen och hon kallade dessa för canaan dog efter det historiska Kanaans land.

 

Det visade sig att även viltfångade exemplar lämpade sig väl som tjänstehundar. De var lättränade, mycket territoriella, hade högt utvecklade sinnen, var friska och rörde sig snabbt och smidigt genom den steniga terrängen. Man startade ett avelsprogram och rasen blev godkänd av den israeliska kennelklubben 1953 och av den internationella hundorganisationen FCI 1966. Stamboken är fortfarande öppen, senast en vildfångad hund användes i aveln var 2003.

 

1965 exporterades canaan dog till USA och till Storbritannien, men ännu är den mycket liten utanför sitt hemland. 1999 kom den första hunden av rasen till Sverige. 2009 fanns i Sverige 85 individer.

 

En Canaan dog är en utmärkt brukshund men också en lämpligsällskaps- och familjehund. Trots sitt vilda ursprung är hundarna i rasen relativt okomplicerade och lätta att ha att göra med. En Canaan dog kan vara reserverad mot främlingar, men ska aldrig vara rädd eller aggressiv. Det flyktbeteende som man bland annat kan hitta hos byhundar finns inte på samma sätt i en Canaan dog, förmodligen eftersom de aldrig har behövt hålla sig undan för människan. En Canaan dog ska vara glad, öppen och arbetsvillig.

Källa:http://sv.wikipedia.org/wiki/Canaan_dog 

Vill du ha en hund där du kan vara säker på att det inte är en "sönder avladd" hund? Kolla in denna hemsida, det är min bror och hans fru som har denna kennel.Där finner du också bra kurser att gå, nu kanske jag kan gå på någon när jag kommer närmare..........

http://www.kennelchanco.se/default.asp?sida=main</div
 

Kommentarer:

1 Daniella 🌙:

Hjälp vad fin.

Kommentera här: