Aftonbladets Anders Lindberg skriver något tänkvärt

En farlig myt att romer stjäl barn

Anklagad Rapporteringen om fallet ”Maria” har både i text och bild framställt romer på ett sätt som starkt påminner om de gamla myter och fördomar som finns om gruppen.  
ANKLAGAD Rapporteringen om fallet ”Maria” har både i text och bild framställt romer på ett sätt som starkt påminner om de gamla myter och fördomar som finns om gruppen.Foto: Getty images
 
De kallade henne Esmeralda, den lilla flickan som stals av romerna för att dansa mot betalning i Paris. Hon byttes ut i vaggan mot en svårt vanställd pojke, som fick namnet Quasimodo.

Victor Hugos storslagna drama från 1831, ”Ringaren i Notre Dame”, var inte först med motivet om tjuvaktiga romer som stjäl barn. Men berättelsen hör till de mer kända.

– Det är en gammal förlegad myt om att romer stjäl barn som man tar fram nu. Det finns en ny generation som inte fått den myten i sig, men som nu får det, säger Hans Caldaras från Romskt Kulturcentrum, till tidningen Expo.

Öppnat Pandoras ask

Berättelsen har grundligt vävts in i det rättsfall som utspelar sig kring den lilla blonda flickan ”Maria” som hittats i ett romskt läger i Grekland.

En polisutredning pågår och ingen vet säkert vad som egentligen hänt mer än att flickan uppfostrats av ett par som inte är hennes biologiska föräldrar. Och vi vet att de är romer. I går trädde ett bulgariskt par fram som föräldrar men om det stämmer är osäkert.

Oavsett vad som är sant och falskt om ”Maria” så har rapporteringen öppnat Pandoras ask.

I måndags tog myndigheterna ett helt annat barn från en romsk familj i Dublin. Polisen hade fått in ett tips om att barnet, precis som i det grekiska fallet, var blont och blåögt. Föräldrarna kunde inte visa något fullständigt födelsebevis och barnet omhändertogs.

Allmän hysteri

I media kopplades händelsen antydningsvis samman med den försvunna Madeleine McCann, som om förklaringen även i det fallet kunde vara att hon rövats bort av romer. Gränsen mellan verklighet och dikt har för länge sedan passerats.

I går visade ett dna-test i Dublin att det verkligen var de romska föräldrarnas barn. Polisens ingrepp i familjens liv var ett uttryck av allmän hysteri, inget annat.

Medier, inte bara i Europa, har rapporterat om anklagelsen att ”Maria” rövats bort av romer och om hur hon tvingats dansa, utan att till synes reflektera över hur lik berättelsen är legenderna.

Farlig rapportering

Den fråga som borde ha ställts är kanske i första hand, vet vi egent­ligen det här? Eller spelar våra fördomar och vår historia oss ett spratt nu?

Svenska tidningar och Aftonbladet är tyvärr inga undantag.

Det som händer i rapporteringen om ”Maria” eller ”den blonda ängeln” som hon kallas är farligt. Historiens myter har enorm dragningskraft. På oss alla.

Vi måste bli bättre på att känna igen dem.

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article17719900.ab

Kommentera här: