Pepparkaksrecept och lite trix om degen blivit för smulig.

Ca 100 st, Ungnstemp:200 grader, varmluft 175 grader
 
100 g Smör eller Margarin
2 1/2 dl Brun farin
1 dl ljus eller mörk Sirap
1 dl Grädde
2 tsk Ingefära
2 tsk Kanel
2 tsk Nejlikor
ca 8 1/2 dl Vetemjöl
2 tsk Bikarbonat
 
Rör matfett, socker och sirap smidigt. Tillsätt grädde och kryddor. Arbeta in hälften (spar resten som underlag till kavlingen) av mjölet blandat med bikarbonatet till en deg. Låt vila över natten.
Kavla ut degen. Ta ut pepparkakor  med måt. Lägg dem på kall plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min
 Hur gör man då om man råkar arbeta in allt mjöl på en gång? Resultatet blir en rätt så smulig deg som blir svår att kavla ut och spricker när man ska lyfta upp dom utstansade kakorna från degen. Jag har stor erfarenhet!!!
Svaret är:
Bakplåtsduk!!! x2
En bakplåtsduk, deg och på den en till duk
Kavla, du kan nästan kavla hur tunt som helst. Här har jag använt en svart och en natur färgad bakduk.
Sedan använder du pepparkaksmåtten dirrekt på duken.
I stället för att ta upp kakorna tar du bort "spillet" sedan är det bara att lägga kakorna och bakplåtsduken på en plåt och sedan in i ugnen!
Hur tunna och fina som hellst!!!!

Kommentera här: