Socialtjänstens skyddsnät täcker inte upp för alla behövande

2012-11-28
Fler än 300 personer kommer att få ekonomisk hjälp av Frälsningsarmén i Östersund i jul för att kunna köpa julmat eller julklapp­ar. I majoriteten av fallen är det socialtjänsten som sökt hjälpen åt individer
Inför julen blir det en anstormning av personer som behöver stöd. Det är mest ensamstående människor som behöver hjälp. Förra året var det 300 sökande och i år blir det nog fler. Alla ansökningar har inte gåtts igenom än.

– En stor del av ansökningarna har gått via socialtjänsten. Socialtjänsten söker i deras namn. Det är väldigt märkligt, men vi har inte det skyddsnät som folk tror i dag, säger Kjell-Gunnar Bergman, kårledare och pastor för Frälsnings­armén i Östersund.

Han anser att socialtjänsten byggts upp enligt premissen att du måste ha skött dig för att ha rätt till socialbidrag.

– Socialtjänsten är till för den skötsamme. Jag förstår det. Socialtjänsten kan inte betala ut pengar för sms-lån. De lånen borde bara förbjudas. Vi försöker fånga upp dem som faller mellan stolarna, säger Kjell-Gunnar Bergman.

– Det finns ingen politik som kan lösa det här, utan det är människans omtanke om varandra som behövs, fortsätter han.

Kjell-Gunnar Bergman berättar att behovet av stöd ökar hela tiden.

– Vi har blivit mer kända i stan och det är svårt att säga om det är därför behovet ökar. Men behoven blir bara större, säger han.

Frälsningsarméns julhjälp består av ett presentkort på ett belopp som beror på familjens storlek. Det handlar om mellan 300 och 900 kronor.

Sedan får 100 personer en inbjudan till en julbuffé som hålls ett par dagar innan julafton.

– Det är en mycket fin buffé med mat från lokala producenter, säger Kjell-Gunnar Bergman.

Frälsningsarmén bedriver sin verksamhet tack vare intäkter från soppluncher, loppis och musikcaféer. Men det räcker inte till för att få allt att gå runt ekonomiskt. I princip alla som ansöker om stöd får det på något sätt.

– Det går långt ifrån runt. Vi får stöd från Frälsningsarmén i Stockholm, säger Kjell-Gunnar Bergman.

En extra satsning inför julen för att få ihop pengar sker nu i december. I kväll och nästkommande två onsdagar arrangerar Frälsningsarmén musik i advent.

– Det är artisterna själva som känner för att hjälpa de som har det sämre ordnat för sig, säger Anette Eriksson-Budh, musikansvarig på Frälsis musikcafé.

Källa: http://op.se/lanet/ostersund/1.5336503-socialtjanstens-skyddsnat-tacker-inte-upp-for-alla-behovande

Kommentera här: